Kontakta oss
Pricerunner
4.80 av 5 på Pricerunner
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
Matbröd - baka eget bröd

Matbröd - baka eget bröd

3.85 av 5 (81 Kundrecensioner)

Att känna doften av nybakat matbröd som sprider sig i köket är nästan det bästa som finns. I den här guiden hittar du våra bästa recept och tips för att lyckas med ditt brödbak. Följ våra steg-för-steg instruktioner och lär dig allt om ingredienser, jäsning och bakning av perfekt matbröd.

Vi gillar bröd med:

  • Smör och ost: Nybakat bröd med en skiva smör och din favoritost är en klassisk kombination.
  • Hemgjord marmelad: Söt marmelad på en skiva nygräddat bröd är en utmärkt frukost eller mellanmål.
  • Rökt lax: En bit rökt lax och en klick färskost på en skiva bröd är både lyxigt och gott.
  • Avokado: Mosad avokado med lite salt och peppar på rostat bröd är en hälsosam och läcker topping.
  • Olika pålägg: Prova olika pålägg som skinka, kalkon, eller hummus för att variera smakerna.

Tips för att lyckas med matbröd

  • Väg ingredienserna: Bakning är en exakt vetenskap och att väga ingredienserna ger bästa resultat.
  • Knåda ordentligt: Knådning aktiverar glutenet i mjölet, vilket ger en elastisk och luftig deg.
  • Låt degen jäsa ordentligt: En bra jäsning ger brödet volym och en fin struktur. Låt degen jäsa till dubbla storleken.
  • Använd en stektermometer: Kontrollera att brödet är färdigbakat genom att mäta innertemperaturen, som ska vara mellan 96-98 grader.
  • Kalljäs degen: Förbered degen dagen innan och låt den jäsa i kylen över natten för extra smak och bättre textur.

Matbröd

Att känna doften av nybakat matbröd som sprider sig i köket är väl nästan det bästa som finns? I den här guiden hittar du våra bästa recept och tips för att du ska lyckas med ditt brödbak.

Hur man bakar bröd

Det är nästan ett måste med en bra köksassistent till exempel en KitchenAid för att man ska få ett bra bröd. För att man ska få ut maximalt av glutentrådarna så bör man blanda degen långsamt och i ca 17 minuter sedan tillsätter man saltet och blandar ytterligare två minuter. Ska man göra det för hand så orkar man inte baka så ofta.

Bra saker att ha när du bakar bröd

Recept på ett gott matbröd

  • Förberedelser: ca 30 minuter
  • Tillagning ca: 2,5 timme
  • Klart på: 3 timmar
  • 4 bitar
  • Matbröd
  • Brödrecept
Brödet har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 300 kcal

Gott matbröd

Ingredienser för matbrödet

  • 6,5 dl kallt vatten
  • 1/2 dl pressad citron
  • Ca 1100 g vetemjöl special
  • 1 msk god olivolja
  • 1 msk brödsirap eller honung
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 25 g färsk jäst
  • 15-20 g salt
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk vallmofrön eller sesamfrön

Så här bakar du bröd:

  1. Mät upp jäst, vatten, olja och vinäger. Väg mjölet och lägg ned allt i degblandaren.
  2. Blanda degen långsamt i 17 minuter. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare 2 minuter.
  3. Smörj en brödform (ca 35x28x7 cm) med lite olivolja. Stjälp upp degen och tryck ut den jämnt över hela formen. Strö vallmofrön eller sesamfrön och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.
  4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar.
  5. Värm ugnen till 230°C och sätt in brödet i ugnen. Efter 10 minuter sänker du värmen till 190°C och gräddar brödet tills det har en kärntemperatur på 97°C. Kontrollera med en kökstermometer.
  6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt brödet svalna helt och dela det sedan i 3-4 delar. Frys in alla utom en och ta sen ut resten av brödbitarna allt eftersom du behöver dem.
Jäst, vatten, olja och vinäger i degblandare.
Deg som blandas i degblandaren.
Degen i en brödform.
Degen övertäckt med plastfilm.
Brödet jäser i en långpanna.
Färdigbakat matbröd.

Fler brödrecept hittar ni här!

Matbrödets historia

Brödets historia sträcker sig lång bak i tiden. Det uppfanns nämligen under förhistorisk tid i Mesopotamien under 8000 och 6000 f.Kr, som en vidareutveckling av gröt. Man blandade krossade sädeskorn med vatten till en smet, som sen tillagades på en glöd eller stenhäll. Detta fick då det första brödet; ojäst plattbröd.

Olika mjölsorter till matbröd

Vetemjöl

Vetemjöl är ett ljust och siktat mjöl. Vid tillverkningen använder man bara den innersta kärnan av vetet. Detta ger mjölet en mild smak, så att det går att använda till det mesta. Proteinhalten i vetemjöl är ca 10%.

Vetemjöl special

Vetemjöl Special är malt och siktat på vete. Det har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl, ca 12%, vilket ger en seg och elastisk deg. Vetemjöl Special passar bra för att baka luftiga bröd med mycket volym. Knåda gärna degen extra för bästa resultat.

Durumvetemjöl

Durumvete är ett hårt veteslag med extra starkt protein, 12 %. Vid brödbak använder man durumvete som ett inblandningsmjöl. Vilket ger ett gult, matigt inkråm och en spröd, smakrik skorpa. Mjölet passar bra till italienska bröd som Focaccia och Ciabatta.

Grahamsmjöl

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl, eftersom det innehåller hela vetekärnan. Därför passar det bra till grövre bröd som knäckebröd ock skorpor. För att få ett luftigare bröd kan du blanda det med vetemjöl. Proteinhalten i grahamsmjöl ligger på 11%.

Rågmjöl

Rågmjöl är ett fullkornsmjöl med tydlig smak av råg, som passar de flesta sorters mörkare matbröd. Mjölet passar också bra för skållning eller för att sätta din egen surdeg. Proteinhalten i rågmjöl ligger på ca 8%.

Dinkelmjöl

Dinkelmjöl eller Spelt som man också säger, är en flertusenårig gammal vetesort. Man odlade dinkelmjöl i Europa redan på stenåldern och därför anses det vara vårt urvete. Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande och fylligt bröd med fin arom. Dinkelmjöl har en hög proteinhalt på 13%.

Baka glutenfritt matbröd

För dig som inte kan eller vill äta gluten finns det idag olika mjölmixer att baka med. Var dock uppmärksam på att en glutenfri mjölmix har andra egenskaper än mjöl, därför behöver du hantera degen annorlunda. Var extra noga när du mäter upp mjölmixen, eftersom den lätt packar sig. Vi rekommenderar att du väger dina ingredienser för bästa resultat.

Det är också viktigt att arbeta degen ordentligt, gärna med elvisp med degkrokar eller i köksmaskin minst 5-10 minuter. Dubbla tiden om du arbetar degen för hand. Viktigt att tänka på är också att degen bli lösare när du bakar med glutenfri mjölmix. Därför är det oftast lättare att hälla eller klicka ut degen. Tänk också på att inte tillsätta någon extra mjölmix, eftersom det kan göra att brödet blir kompakt och torrt. Se hela vårt sortiment med glutenfria produkter här >>

Olika typer av jäsmedel för matbröd

För att brödet ska få volym och bli luftigt behöver du någon form av jäsmedel. De två vanligaste jäsmedlen vid brödbakning är jäst och surdeg.

Jäst

Jäst består av levande organismer. Närmare bestämt encelliga svampar. Och det är jästsvamparna som bryter ner stärkelsen/sockret till koldioxid, som i sin tur bildar luftbubblor och får brödet att jäsa. Du har säkert sett att det finns både färsk jäst och torrjäst på affären. Men vad är egentligen skillnaden?

Färsk jäst

Färsk jäst är, som du hör på namnet, en färskvara och därför bör du förvara den i kylskåpet. När du bakar med färsk jäst bör degvätskans temperatur vara 37 grader för bästa jäskraft. Över 40 grader blir jästsvamparna försvagade eller dör helt.

Torrjäst

Torrjäst är färsk jäst som blivit torkad och pulveriserad, vilket gör att den har mycket längre hållbarhet och du kan förvara den i rumstemperatur. En annan sak som skiljer torrjäst från färsk jäst, är att du blandar den i mjölet istället för direkt i degvätskan. En påse torrjäst (12g) motsvarar ett paket färsk jäst på 50 g.

Surdeg

Surdeg består av mjöl och vatten som man blandar och låter stå några dagar tills naturliga jästsvampar och mjölksyrabakterier bildas. Genom att baka med surdeg får brödet en god, frisk och syrlig smak. För att starta en surdeg behöver du vete- eller rågmjöl. Vill du testa? Här hittar du vår guide till vetesurdeg.

Välja rätt brödform

Baka ditt bröd i en brödform för bästa resultat. Med brödformar växer brödet uppåt vid gräddning och du får en jämn och fin limpa. Brödformar finns dessutom i många olika modeller som gör att du kan baka ditt bröd i andra former än den klassiska limpan. När du bakar bröd med jäst kan det vara lite klurigt att veta vilken storlek du ska ha på brödformen för att få en fin, hög limpa. Man kan tycka att det inte gör så stor skillnad om det skiljer någon cm på formen, men ett par cm kan avgöra om du får den där fina höjden på brödet eller inte. Här kommer några tips som kan vara till hjälp när du ska välja brödform:

      • 6,5-7 dl mjöl - Degar som innehåller 6,5-7 dl mjöl kan du baka i en brödform som är ungefär 22 x 12 cm (ca 1,8 liter).
      • 8-8,5 dl mjöl - Ett recept som innehåller 8-8,5 dl mjöl kan du baka i en mindre eller en lite större form. Är det 100% vetemjöl är det säkrare att gå på en lite större form ca 23 x 13 cm, men om du bakar med 100% fullkornsmjöl kommer brödet bli fint även i en mindre form på ca 22 x 12 cm. Om det är en kombination på olika mjölsorter så är det även här säkrast att välja den större formen.
      • 9 dl mjöl - Om degen innehåller runt 9 dl mjöl – vetemjöl, fullkorn eller en kombination – så bör du välja en form som är kring 23 x 13 cm (ca 2 liter).
      • 9,5-10 dl mjöl - En deg som innehåller 9,5-10 dl mjöl kräver en form som är ungefär 25 x 13 cm (ca 2,3 liter).

Här hittar du våra formar för bl.a. portionsbröd, limpor och baguetter.

Baka matbröd utan jäst

Kan man baka bröd utan jäst? Ja, det går alldeles utmärkt. För dig som drömmer om nybakat bröd, men inte orkar lägga ner så mycket tid på brödbaket tipsar vi om att baka med bakpulver istället. Viktigt att tänka på när du bakar bröd med bakpulver är att inte knåda degen. Annars blir glutentrådarna för starka och brödet får svårt att jäsa. Så det bästa är att röra ihop degen snabbt. Bröd bakade med bakpulver är godast att äta när dem är nygräddade, eftersom de snabbt blir torra. Men vill du spara bröden till senare, så funkar det bra att frysa in direkt efter att dem svalnat. Ett uppskattat bakpulverbröd är scones. Här hittar du vårat recept.

Så får du en knaprig brödskorpa på matbrödet

Vissa bröd har en härligt, knaprig skorpa. Men hur får man till den hemma egentligen?

Baka med ångugn

Ångugnar använder ånga för att få degen att jäsa snabbt och jämnt. Ugnen tillför också ånga i början av gräddningen, vilket skapar en våt yta som gör bakningen jämnare. Ångugnen tillför mot slutet vanlig, torr värme. Resultatet blir ett luftigt och saftigt bröd med en knaprig skorpa!

Knaprig skorpa utan ångugn

Har du ingen ångugn kan du ha en plåt ståendes längst ner i ugnen, där du lägger in några isbitar i början av gräddningen. Isbitarna kommer tillföra ånga, som hjälper till att ge en krispig yta. Mot slutet av gräddningen kan du också öppna ugnsluckan lite grann för att släppa ut ångan. När brödet är färdiggräddat kan du låta luckan stå på glänt, medan brödet ligger kvar och svalnar i ugnen.

Vikning - vad är det?

Vikning är ett sätt att bilda gluten i degen utan att knåda. När man viker degen försvinner det mesta av ättiksyran och nytt syre kommer in. Det som blir kvar reagerar med mjölksyran och alkoholen och bildar aromämnen. Vid vikning sträcks också glutentrådarna ut och blir mer elastiska. Vikningen gör att degen får större volym, jäsningen blir kraftigare i och med att ättiksyran minskar och glutentrådarna sträcks.

Så viker du degen

Börja med att röra ihop degen och låt den sen vila i 30 minuter. Sen viker du in degens kanter mot mitten och formar en kudde. Låt degen vila 30 minuter igen och upprepa vikningen. Låt degen vila 30 minuter igen och vik därefter degen en sista gång. Efter den sista vikningen låter du degen vila en timme innan du bakar ut.

Jäsa matbröd

En viktig del i brödbaket är själva jäsningen. Det är nämligen den som ger brödet arom, volym och fin struktur, samtidigt som det blir luftigt och poröst. Du kan antingen välja att dubbeljäsa eller kalljäsa degen.

Jäskorgar

En jäskorg är perfekt till lite lösare degar, eftersom kanterna ger stöd till degar som inte innehåller så mycket mjöl och hjälper degen att jäsa på höjden. Men hjälp av en jäskorg får du alltså ett högre bröd med vacker yta. Här hittar du jäskorgar i olika modeller.

Vad är matbröd?

Bröd är ett livsmedel som är bakat av mjöl och någon vätska - oftast vatten, lite salt för smakens skull och jäsmedel för jäsningen. Brödbak på ojäst deg förekommer givetvis också. Det är också vanligt tillsätta andra ingredienser i degen för att ge brödet olika smak, som till exempel kryddor, torkad frukt, nötter och frön.

Vad är dubbeljäsning?

Dubbeljäsning betyder att du låter degen jäser två gånger i rumstemperatur. Anledningen till det är för att degen behöver få tillräckligt med tid för att mogna, så att brödet blir luftigt och får volym .Den första jäsningen sker efter att du knådat färdigt degen och brukar vara mellan 1-3 timmar. Den andra jäsningen sker efter att du bakat ut degen och brukar vara högst 30 min. Den andra jäsningen är till för att få in ytterligare luft i degen innan gräddningen.

Vad är kalljäsning?

Kalljäsning betyder att du låter degen jäsa i kylskåpet en längre tid, mellan ca 8-10 timmar. Med tanke på den långa jästiden är det vanligt att låta degen jäsa i kylen övernatten och därför kan man också säga att degen är nattjäst. En fördel med att låta degen jäsa så länge är bland annat att smakerna utvecklas bättre, samt att glutentrådarna blir starkare.

Varför blev mitt bröd hårt och/eller torrt?

  • Du lät inte degen jäsa tillräckligt länge.
  • Du hade för mycket mjöl i degen.
  • Du knådade degen för kort tid.
  • Det var för mycket fett i degen.
  • Degvätskan var för varm.

Varför smakar mitt bröd jäst?

  • Brödet var inte färdiggräddat.
  • Degen hade inte jäst tillräckligt länge.
  • Det var för mycket jäst i degen.

Varför jäser inte min deg?

  • Det var för kallt på jäsplatsen. Temperaturen bör vara minst 20° för att degen ska jäsa ordentligt.
  • Degen var inte plastad/övertäckt så det har dragit kall luft på degen under jäsningen.
  • Degvätskan var för varm eller för kall.
  • Degen knådades för lång/kort tid.
  • Jästen var gammal.

Hur länge håller matbröd?

Bröd mår bäst av att förvaras i rumstemperatur och inte i kylen. Om du förvarar det i kylen blir det snabbt torrt och smuligt. Linda istället in brödet i en ren, torr kökshandduk eller förvara det i en papperspåse. Det håller ca 3-4 dagar./p>

Kan man frysa in matbröd?

Ja, du kan förvara bröd upp till 6 månader i frysen. Det bästa är att skiva upp brödet när det svalnat och sedan packa det lufttätt i en påse.

Var hittar jag ett recept på matbröd?

För ett detaljerat och beprövat recept på matbröd, besök . Här hittar du noggranna instruktioner och tips för att lyckas med ditt brödbak.

Tips för att lyckas med matbröd

      • Väg ingredienserna. Bakning är kemi. Och det bästa sättet för att lyckas med brödet är att väga ingredienserna.
      • Knåda degen ordentligt. När du knådar degen bildas det glutentrådar. Och det är gluten som gör att degen blir smidig och gör så att brödet växer under gräddningen.
      • Låt degen jäsa ordentligt. För att degen ska få volym behöver den jäsa ordentligt så att det bildas luftbubblor. En riktlinje är att degen ska bli dubbelt så stor under första jäsningen.
      • Använd en stektermometer. I slutet av gräddningstiden kan du använda en stektermometer för att kolla om brödet ät klar. Ett färdiggräddat bröd ska ha en innertemperatur på mellan 96-98 grader.
      • Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.
      • Ska du baka rågbröd? Tillsätt lite maltsirap i degen!

Lyckas med brioche

Brioche är ett franskt bröd och skiljer sig från en klassisk vetedeg genom att det innehåller ägg och mycket smör. Det ger också brödet en ljuvligt smörig smak.
Här kommer några tips för dig som vill testa:

      • Smöret ska ha rumstemperatur, så det blir lätt att arbeta in i degen
      • Låt gärna degen stå i kylen över natten, så få den godare smak och blir mer lättarbetad dagen efter.
      • Öppna inte ugnen för tidigt, eftersom det kan göra att brödet sjunker ihop. Låt det gå minst 10 min, så att brödet hinner få en gräddad yta.

Här hittar du vår guide på brioche-hamburgerbröd.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

31 recept

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (14062 kundrecensioner)

Se alla KundrecensionerLyckasmedmat.se